• 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Forumowa książka kucharska
#1
Czy ktoś z Was ma może przepis na jakieś pysznie wyglądające i rownie pysznie smakujące ciasta, desery, przekąski, itp
piszcie

Ktoś musi zacząć Big Grin

CIASTO KOKOSOWE Z KISIELEM

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
Masa z kisielem:
2 kisiele cytrynowe
puszka ananasa
Do dekoracji:
10 dag kokosu
2 łyżki masła

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z przegotowaną wodą.

Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Do soku z ananasów dodać wodę, tak, aby w sumie było ½ litra.

1 ½ szklanki soku zagotować, a w pozostałym rozpuścić kisiel, i wlać do gotującego się soku. Ugotować kisiel. Następnie dodać pokrojone ananasy, i gorącą masę wyłożyć na biszkopt.

Kokos podsmażyć na maśle. Posypać nim masę z kisielem. Całe ciasto włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika.

Smacznego.
  Odpowiedz
#2
Cóż to, nie objawiły nam się żadne inne talenty kulinarne?
Szkoda, tak na to liczyłem...
Undecided
  Odpowiedz
#3
Znam ten przepis gorąco polecam wszystkim popiczek wie co robi.
  Odpowiedz
#4
Ale, proszę nie wątpić, talenty kulinarne są, tylko ograniczone czasem, podam przepis na sernik, który w niedzielę robiłam, pyszny

Sernik z masą

Ciasto:
40 dkg mąki, 20 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany, 15 dkg palmy, 3 łyżki ciemnego kakao
zagnieść i podzielić na dwie części , jedna rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, druga zostaje na przykrycie sera

Ser:
Pół palmy utrzeć z 8 żółtkami i 1 szkl. Cukru, do utartego dodawać po 1 łyżce zmielonego sera i 1 budyń w proszku śmietankowy /lub mąkę ziemniaczaną/ i na samym końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek

Wyłożyć na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta
Piec ok. 1,5 godz.

Masa
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę zrobiona z:
1 palma utarta z 10 dkg cukru pudru i na samym końcu dodawać bardzo powoli po 1 łyżce przestudzona galaretkę cytrynową /rozpuszczona w 1 szkl. wody/

Masę rozsmarować na cieście i na samą górę zrobić polewę czekoladową / np. rozpuścić 1,5 tabl. czekolady gorzkiej zmieszanej z mleczną w ok. 1/3 szkl. mleka.

Życzę smacznego!

W następnym poście wrzucę przepis na znane już z poprzednich festynów rurki z masą budyniową + delikatnie %
  Odpowiedz
#5
(04-06-2009, 13:36 )b@b napisał(a): Pół palmy utrzeć

Ale skąd ta palma??? Huh
Aby zjeść dobry sernik to mam jechać do Chorwacji po palmy? Big Grin
A może wystarczy taka z doniczki?Cool
Big GrinBig GrinBig Grin
  Odpowiedz
#6
Nie ma takiej potrzeby, przywiozę początkiem lipca kawałek palmy prosto z ChorwacjiCool, i smacznego, a dodatki z doniczki to może na dekorację ciasta?Tongue

ale przynajmniej ktoś czyta przepisy, miałam podać przepis na rurki, ale aż się boję co nie tak napiszę
  Odpowiedz
#7
Polecam ten przepis kiedyś sam robiłem (ale nie wyszedł - nie mam talentu kulinarnego) lecz moja mama często piecze i jest bardzo dobry Big Grin
  Odpowiedz
#8
W Chorwacji polecam wyspę Hvar. Przepiękna, pachnąca lawendą i ziołami, spokojna. Bez komercyjnych, zatłoczonych plaż. Czyściutka woda, w sam raz do pływania i nurkowania. Z łatwością można znaleźć swoją i tylko swoją plażę, codziennie inną. Warto tam odwiedzić miasta Hvar, Stari Grad i Jelsa, albo też pojechać na południowe, nieco odludne wybrzeże. Nauczyłem się już, że w Chorwacji należy omijać miejscowości, o któych głośno w relacjach i przewodnikach. Nie kręcą mnie przewalające się w miastach tłumy. Z daleka więc omijam wszelkie Splity, Zadary, Baski Vody, Makarskie, Dubrovniki - chyba, że przejazdem.

Życzę przyjemnego wypoczynku!
Smile

PS
Najdalej za dwa miesiące oczekuję odpowiedniej relacji (i to okraszonej fotkami) pod adresem:
http://halcnow.pl/forum/showthread.php?tid=56 - HA!!!
Tongue
  Odpowiedz
#9
Dziękuje bardzo, ale na Chorwację to chyba jedziemy już 10 raz. Bardzo nam się tam podoba, a żeby nie było, że to temat kulinarny to wkleję tu przepis na obiecane rurki, ale ranoSmile
  Odpowiedz
#10
Obiecany przepis
Składniki: na 40 rurek
Rurki:
3 szklanki mąki
20 dkg palmy
szklanka śmietany
2 żółtka

Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, pociąć na paski a następnie nawinąć na posmarowane tłuszczem formy. Piec do złotego koloru.

Krem do rurek na 40 szt.

Zagotować budyń z 0,5 l mleka

Cukier waniliowy , łyżka masła , 6 łyżek cukru zagotować z 1 szkl. mleka i do tego wlać rozmieszane ze szklanką mleka: 1,5 łyżki mąki zwykłej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej , 1 żółtko
Mieszać , nie dopuścić do zrobienia grudek
Ostudzić.
1 kostkę palmy dobrze utrzeć i po utarciu dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Na samym końcu dodać w miarę upodobań smakowych spirytus.
Nadziać rurki kremem

Taki jest efekt końcowy:
[Obrazek: 75588178.jpg]

A takie trzeba mieć foremki aby upiec rurki, do kupienia w Klimczoku na AGD
[Obrazek: imagesjpg1m.jpg]
  Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości